fbpx

Proprietarii de caini se confrunta deseori cu o intrebare care le poate da batai de cap: cat de des trebuie sa iti speli cainele? Atat tu cat si animalul tau veti adora o imbaiere ocazionala, insa frecventa poate sa puna probleme amandurora: daca il speli pe micut prea des, pielea va deveni uscata si va crapa usor, ceea ce ii va crea dureri animalului; daca nu il speli destul de des, mirosul neplacut poate raci relatia dintre voi. In plus, prietenii tai nu vor fi prea entuziasmati de o vizita in casa ta.

Frecventa bailor difera in functie de rasa

Specialistii de la ChicDog recomanda sa iti speli cainele in fiecare luna. Acest interval poate fi scurtat de ultima ploaie pana la cateva zile, in timp ce la unele rase nu este necesara imbaierea mai frecventa de o data la 2, 3 luni.

Aceste diferente tin de rasa cainelui si de locul in care sta.

Daca nu te deranjeaza mirosul, trebuie sa stii ca nu ati scapat de baie: atunci cand blana cainelui se imbacseste si acumuleaza mai multe straturi de noroi, pielea nu mai respira si au loc eruptii cutanate, care pot sa se termine cu un drum la veterinar si un catel pe jumatate chel.

Catelusii si imbaierea

Catelusii care nu au implinit un an sunt considerati “copii” si sunt mai sensibili decat cainii maturi. Pielea acestora se poate irita repede de la excesul de sebum, praf, dar si spalari dese, de aceea trebuie sa te folosesti de intuitie si experienta atunci cand decizi cat de des trebuie sa iti speli cainele. Specialistii din salonul de tuns caini si pisici recomanda sa nu iti speli catelusul mai devreme de 3 luni, fiindca poate raci foarte usor si orice raceala este potential fatala la aceasta varsta. Dupa ce incepe sa iasa afara, va trebui sa il speli pe labute o data pe saptamana, insistand intre degete, unde se acumuleaza pietricele si murdarie care pot sa irite pielea si sa duca la rani deschise.

Atunci cand iti iei primul catel, primul drum impreuna il veti face la veterinar, care iti va oferi sfaturi privitoare la intretinerea catelului. De asemenea, poti sa ceri detalii canisei de la care il iei. Pe masura ce va cunoasteti mai bine, vei sti exact cat de des trebuie sa iti speli cainele, in functie de particularitatile individului.