fbpx
Atunci cand am adus acasa prima pisicuta tot ne-am pus intrebarea cea mare: trebuie sa o spal sau nu? Din pacate, cabinetele veterinare nu au cazut de acord in aceasta privinta, astfel incat fiecare medic iti va da alt sfat. Daca medicul nu este convins, vei apela la specialistul in styling de la salon tuns caini si pisici, care iti va oferi aceleasi raspunsuri contradictorii. Ce este de facut?

Raspunsul general este depinde de pisica si de proprietar: unii oameni isi spala pisicile, in timp ce altii nu le spala niciodata. Dar acest aspect tine si de rasa pisicii: unele pisici au nevoie de spalari frecvente, deoarece pielea lor nu face fata cantitatii mari de sebum produsa de catre glandele sebacee. De obicei, asta li se intampla pisicilor sfinx, care nu au blana, insa exista si alte rase care au nevoie de ingrijire speciala.

Programul de baita

Cel mai bun sfat pe care ti-l vor da toti angajatii din salon tuns caini si pisici este sa-ti obisnuiesti micuta felina cu baia in jurul varstei de sase luni, cand este destul de mare pentru a face fata evenimentului. In general pisicile nu tolereaza apa, insa unele adora sa fie spalate. In ambele cazuri, trebuie sa stie ca se poate astepta la bai regulate si trebuie sa stea cuminte. De aceea pisica trebuie sa faca cunostiinta cu apa cand este mica, pentru a-si forma un obicei.

Spre deosebire de caini, pisicile nu au nevoie de un program strict de imbaiere, dupa ce se obisnuiesc cu apa. La inceput o poti spala o data la 4-6 luni, apoi poti sa raresti baile si sa o speli doar cand este nevoie. In general, termenul “nevoie” se refera la mirosuri neplacute, accidente murdare ori probleme dermatologice. In salon,  felinele sunt si imbaiate dupa ce sunt tunse, pentru a elimina firele de par ramase pe piele dupa tuns, ca si in cazul oamenilor. Uneori pisicile care folosesc toaleta oamenilor cad in vasul de toaleta si trebuie spalate.

Spalarea uscata, o alternativa placuta pentru pisici

Daca observi ca pisicuta protesteaza furios cand o imbaiezi, renunta la spalarea traditionala si opteaza pentru spalarea uscata. Aceasta este de fapt samponarea cu o lotiune speciala si frecarea riguroasa a blanitei. Ca un fel de masaj general cu prosopul, care va elimina murdaria din blana pisicii, redandu-i stralucirea.

Cum spal pisica

Atunci cand trebuie sa iti speli pisica, udo cu apa calda, adauga samponul si o smotoceala buna. Evita sa o uzi pe cap si in urechi, pana la sfarsitul baii, fiindca se va scutura si se va enerva cand apa ajunge pe cap. De asemenea, la nivelul fetei foloseste apa curata si servetele speciale pentru a o spala, niciodata sampon.  Imediat ce ai terminat baia pisicii, frectioneaz-o bine cu un prosop, pana ce blana este uscata in intregime. La salonul de tuns caini si pisici stilistul foloseste un uscator pentru blanita, insa acesta are un nivel redus de zgomot, tocmai pentru a nu speria animalele. Acasa, nu este cazul sa chinui pisica cu uscarea cu foeonul zgomotos – doar asigura-te ca este foarte uscata inainte sa ii dai drumul din prosop.