fbpx

Una dintre cele mai comune probleme pe care le poti avea cu felina este refuzul de a-si face nevoie in litiera. De cele mai multe ori, vinovatul esti tu, nu pisica; asta inseamna ca poti sa rezolvi repede problema, asadar continua sa citesti acest articol cu cele mai bune sfaturi de la noi.

Cum se comporta pisica?

Atunci cand pisica ta nu face la litiera trebuie sa aflii cauza acestui comportament, deci trebuie sa o prinzi asupra faptului. Daca se duce intai la tavita si se invarta in jurul ei, ceva o deranjeaza si o impieca sa faca ce are de facut.

Exista mai multe cauze:

  • Nisipul nepotrivit o poate indeparta pe pisica de litiera imediat. Incearca alt tip, alta marca, textura, chiar si alt miros, fiindca pisicile sunt creaturi sensibile si pot fi deranjate de un milion de detalii. De exemplu, pisicile cu blana lunga nu suporta nisipul fin, deoarece se lipeste de blana. Ca rezultat, va cauta un loc fara nisip, care poate fi patul tau.
  • Litiera nepotrivita: o pisica mare are nevoie de litiera mare; daca este pufoasa, de exemplu persanele ori birmanezele, blana se poate electriza de la litiera acoperita, asadar foloseste o tavita fara acoperis.
  • Locul nepotrivit: ca si oamenii, pisicile au nevoie de intimitate. Daca litiera este pusa intr-un loc agitat, pe unde se perinda multa lume, pisica va cauta un loc ferit, care este de cele mai multe ori sub canapea.
  • Neglijenta: multe pisici refuza sa viziteze litiera de doua ori la rand, deci trebuie sa o cureti dupa fiecare folosire. Altfel…. stii ce urmeaza.

O alta cauza a comportamentului neadecvat este schimbarea. Pisicile nu se adapteaza bine schimbarilor, iar aparitia unui alt animal sau a unui copil nu sunt binevenite. Ca urmare, pisica va incerca sa-ti atraga atentia. Experienta lucrului la salon, ne-a invatat ca si schimbari minime pot sa faca pisica sa se comporte neadecvat.

Musafiri nepoftiti

Pisicile care locuiesc la casa pot avea un comportament obraznic din cauza ca isi simt teritoriul amenintat de alte pisici, vagaboande. Multi proprietarei de pisici care vin la salon  se plang ca pisica lor isi schimba subit comportamentul, iar acest fapt se dovedeste a fi cauzat de hormoni si alte pisici, care trec pe langa casa si marcheaza teritoriul. Ca replica, pisica ta, isi marca si ea teritoriul – in interiorul casei, insa. Rezolvarea la aceasta problema este sterilizarea pisicii si montarea unor senzori de miscare conectati la o stropitoare: efect garantat de alungare a pisicilor vagaboande.

Atunci cand o prinzi asupra faptului, ceart-o si du-o la litiera, perseverand in acest comportament cu strictete. De asemenea, spala locurile in care si-a facut nevoile cu repelente speciale din comert, pentru a o descuraja sa se intoarca la ele.
Nu pedepsi niciodata animalul daca au trecut mai mult de 5 minute de la evenimentul nedorit, nu il lovi si nu incerca sa ii rapesti placerile, cum ar fi jucariile sau recompensele preferate. Aceste actiuni vor duce doar la inrautatirea comportamentului obraznic.